onsdag 1 juli 2015

Magisk dag på Tomteland!

Vi hade en helt magisk, spännande, lite läskig men väldigt rolig dag på Tomteland i Mora! Det började med att Nisse Knäck och det snälla trollet Kluring hälsade oss välkomna.Men plötsligt dök Drakälvan upp från skogen och så började det stora äventyret om draksvärdet. Det var en teaterföreställning uppdelad i tre akter, alldeles lagom långa för att hålla barnens intresse. 
I Tomteland bor det förutom Tomten, älvor, häxor och troll. Miljön på Tomteland är så där magisk och mystisk som man kan tänka sig att det skulle vara i ett land med en massa sagoväsen. Överallt kunde man se små trollhus, småtomtehus eller drakar, bara man höll ögonen öppna. 


Mellan de olika akterna i teatern fanns det tid att utforska resten av området. Tomten fanns på plats för att hälsa och prata med alla barn.
I storstugan, som för övrigt är ett av Europas största knuttimrade hus, var det julstämning så fort man klev över tröskeln! Där fanns flera klädda granar och julpynt och allsköns gammeldags julgodis till försäljning och i midsommarstången utanför hängde det så klart julkulor!
I Tomtens postkontor fanns många av alla de nappar som barn lämnat och skickat till Tomten. En gran var klädd i nappar och det var nappgirlanger i taket.
Bredvid storstugan lång Tomtens eget hus. Utanför stod slädarna uppställda och renarna låg och sov i hägnet bakom huset. Man fick se Tomtens sovrum, kök och arbetsrum. I arbestrummet var det fullt av julklappar och så ännu en gran så klart! Där fanns även en jättestor gästbok där man kunde skriva i sitt namn och man kunde lämna sin önskelista i en låda. Det var riktigt juligt och mysigt inne hos Tomten, precis som man föreställt sig att det skulle vara!
I Tomtemors glasseria brann elden välkomnande och där kunde man ta sig en glass eller fika och samtidigt kunde barnen hoppa i hoppborgen eller leka i den gigantiska sandlådan.
Det fanns mycket annat att se och göra också! Vi hann med en snabb sväng i Hälge-land (ni vet älgen Hälge...), hälsade på getterna och kaninerna, vaskade fram sex! guldklipmar i guldvaskningen och klättrade i den låånga klätterställningen. Utöver det kunde man även fiska och åka trampbåt och flotte. 

De olika sagoväsena var i parken hela dagen och pratade och skojade med alla barn. Den knasigaste var nog den snälla och roliga, men lite snurriga, häxan! Hon kallade Tomten för Tomaten och Sago-fen för Sago-fisen :) 

Men som det stora julälskaren jag är, blev jag ju väldigt sugen på att komma tillbaka lite närmare jul när marken ligger vit. Kan föreställa mig vad mysigt och stämningsfullt det är där då! Till jul kommer de att visa musikteatern Julens stjärna på dagtid och på kvällstid julshowen Midvinterblot.Såg också att de har öppet under Halloween och då får den knasiga häxan spela huvudrollen, kan ju inte bli annat är bra! :)Jag kan alltså varmt rekomendera ett besök på Tomteland! Man måste absolut inte vara jul-freak för att uppskatta ett besök, men det blir ju liksom bara ännu bättre ifall man är det ;)

4 kommentarer:

 1. Ser helt fantastiskt ut. Synd att det ligger så långt bort från oss.

  SvaraRadera
 2. Vi var där för två år sedan och det var verkligen ett underbart ställe, önskar att vi bott närmare.

  SvaraRadera
 3. Vi har också ganska långt, 40 mil, men gjorde en paus på vår resa söderut i landet och stannade två nätter i Mora på vägen. Kan verkligen rekommenderas om ni ändå har vägarna förbi Mora vid något tillfälle! :)

  SvaraRadera
 4. Tack för recensionen, det ser fantastiskt ut! Jag älskar bloggen, du har verkligen känsla för att få fram det riktigt mysiga med julen. KRAM!

  SvaraRadera