fredag 12 februari 2016

Världens godaste geléhallon!


Nu ska jag tipsa om ett recept på hemgjorda geléhallon som verkligen smakar hallon och inte massa konstgjorda smaker och tillsatser! Konsistensen är precis som vanliga köpes, men har  mycket mer hallonsmak. Receptet kommer från En smaksak och så här gjorde jag mina:

Ca 30 st, beroende på hur stora formar man har (jag fick ihop 27 i mina silikonformar...)

10 gelatinblad
200 g frysta hallon (100 g slät puré)
2,5 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
0,5 dl vit sirap el glukossirap (jag tog 50/50 flytande glukos och vit sirap eftersom jag tog slut på den glukos som jag hade hemma)
1 tsk citronsyra
strösocker att rulla i
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Tina hallonen och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät puré. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150°. Rör inte för mycket under tiden. Tillsätt hallonpurén, låt koka upp på nytt och koka till 125° på medelvärme. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem och citronsyran i den varma massan i kastrullen. Låt svalna till ca 55° i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Fyll massan i formarna (jag hade silikonformar som jag vanligtvis använder till praliner). Låt stå i rumstemperatur och stelna minst 3−4 timmar. Lossa hjärtana ur formarna och rulla dem sedan i strösocker.
Det enda jag tyckte var lite trixigt var att få bort alla kärnor från hallonen. Första gången som jag passerade dem genom silen var det ganska många kärnor som slank med, så jag hällde smeten genom silen en gång till efter att jag tagit den från plattan, då den fortfarande var varm och alldeles flytande. Då försvann nästan alla kärnor!

Så om ni vill göra någon lite extra glad på Alla hjärtans dag, är det här mitt bästa tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar