söndag 16 november 2014

Hur ska man göra med julklappar till barnen?

Det är så svårt det här med julklappar till barnen tycker jag. Och det blir svårare och svårare när de blir äldre... Och då menar jag inte att jag har svårt att hitta julklappar, utan tvärtom. Det blir alldeles för många julklappar! Både mina och min mans föräldrar är skilda (och jag är enda barnet, så mina föräldrar har bara våra två barn som barnbarn...) så det blir julklappar från så många håll... För att det inte ska bli för många har vi varje år fått ta bort de vi tänkt ge själva och det är ju också trist. Vi vill ju ge våra egna barn några julklappar liksom :) Samtidigt vill ju mor och farföräldrarna också ge leksaker... Vi försöker begränsa och säga till dem att inte köpa för många, men även om de tänker så allihop så blir det ändå en hel del. Och så har de två farbröder också som brukar vilja ge något... De får inga mängder med julklappar, ändå är det inte optimalt. Anledningen till att det blir ett problem är att jag inte vill att man ska riva upp en klapp, titta på den i fem sekunder, och sedan ta nästa. Jag vill att man ska ha tid att upptäcka varje klapp och testa den och leka en stund med den innan man öppnar nästa. Det handlar inte heller om pengar, vi köper de mesta av julklapparna begagnat, utan det är mängden. För ett par år sen, när dottern var två, hade vi inte sagt något till våra föräldrar om att vi inte tyckte de skulle köpa för många och då höll vi på i tre dagar att öppna julklappar för att hon verkligen skulle ha tid för varje klapp. Och det känns ju helt knasigt! Förra året var ändå bättre, men inte helt bra...

Måste man sätta ett: "max si eller så många leksaker per barn"? Tycker det känns så trist att sätta en maxgräns också... Eller måste vi gå över till öppna, titta, nästa! varianten?! 

Det här året har jag verkligen försökt betona för mina föräldrar att de inte ska köpa för många, utan att sätta en definitiv gräns. Vi får nog utvärdera efter den här julen, hur vi ska göra till nästa... :)

4 kommentarer:

 1. Det är svårt det där. Jag älskar att slå in paket och köper ofta lite för många men då innehåller många av paketen kläder och sånt de behöver och som jag ändå måste köpa till dom. De klapparna brukar de inte titta på så länge heller. Kan du inte be mor och farföräldrar att köpa kläder och annat de behöver ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det här också, kläder är inte så kul ;) Men absolut har vi sagt att de ska köpa kläder och andra praktiska saker också men det är just mängden leksaker som blir lite många ändå, eftersom de kommer från så många håll... Men det är kanske jag som är knäpp ;)

   Radera
 2. Jag förstår problemet, det är samma problem som uppstår när det kommer till mina syskonbarn. Vi brukar alltid fira jul som nio personer varv en av dem är min 5 årige systerson. Alla vill ju ge en klapp till honom vilket slutar med att han inte bara får åtta klappar utan upp emot sexton! Klapparna är inte dyra men den när mängden gör att han skiter i innehållet av de flesta klapparna och inte uppskattar någon av dem. Min syster har sagt att vi max ska ge en klapp ifrån varje person, men det blir svårt i praktiken. Lösningen har fått vara att endast min syster fick köpa alla klappar. Trist blir det, det kan jag hålla med om men som det ser ut just nu finns det ingen bättre lösning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det inte bara vi som känner så då! :) Det är ju precis som du skriver att när det blir för många uppskattar de dem inte på samma sätt. En svår ekvation eftersom man vet att mor och farföräldrar bara vill väl och de vill såklart välja ut något roligt att ge bort också och inte bara kläder...

   Radera